Zoek rond postcode

Streekmuseum Veldzicht

6.8 / 10.0
(4 stemmen)
Herenweg 114
2201AL Noordwijk Zh
Nederland

Toon telefoonnummer, website en email adres...
Telefoon: (+31) 0713617884
Website:
E-mail adres: Stuur een berichtalgemeen@g-o-n.nl
52.2142834.438393
4 3.4166666666667 6.8
Gemiddelde waardering uit 4 stemmen

Bedrijfsomschrijving

Op zaterdag 28 maart a.s. werd het Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk geopend. Daar staan bloembollen, kruiden en blaarkopkoeien centraal.
Streekmuseum Veldzicht is gevestigd in de boerderij Veldzicht aan de Herenweg in Noordwijk-Binnen. Deze boerderij is in 1864 gebouwd door Jacobus Hoogeveen, die geboren was op de boerderij Bouwlust ertegenover. Zijn nazaten hadden een gemengd bedrijf én bloembollenbedrijf op Veldzicht. De familie Hoogeveen hield er koeien, varkens en kippen, maarteelde ook hyacinten en andere bloembollen. De laatste bewoner van Veldzicht, Jaap Hoogeveen, overleed in februari 2007.
Het was zijn wens dat boerderij Veldzicht behouden zou blijven als authentiek element in het landschap van de Duin- en Bollenstreek. Daarom werden boerderij Veldzicht en de landerijen ondergebracht in een stichting. Het zomerhuis en bijgebouw werden beschikbaar gesteld aan het Genootschap "Oud Noordwijk" om het te gebruiken als museum. Die had wel oren naar een extra museumruimte, want in het Museum "Oud Noordwijk" aan het Jan Kroonsplein in Noordwijk aan Zee wordt vooral het verleden van Noordwijk als vissersdorp belicht, maar is te weinig ruimte om aandacht te besteden aan het agrarisch verleden van Noordwijk.

Kruiden, blaarkoppen en bloembollen
Noordwijk heeft een boeiend agrarisch verleden. In de late Middeleeuwen vormde Noordwijk het centrum van de kruidenteelt, zowel voor gebruik in de keuken als voor medicijnen. De veehouders in Noordwijk en omgeving hielden blaarkoppen: een oud Nederlandse koeienras dat in de Duin- en Bollenstreek en de Veenstreek vroeger veel voorkwam. Rond 1850 kwam in de binnenduinrand van Noordwijk de bloembollenteelt op. Al deze facetten komen in het Streekmuseum Veldzicht aan de orde.
De voormalige kruidenwinkel van Alkemade uit de is in het museum ondergebracht en voor de boerderij is een kruidentuin aangelegd. U kunt ook zien hoe een boerenwoning er van binnen uitzag en alles te weten komen over het blaarkopvee. Bij speciale gelegenheden is de kaaskelder onder de boerderij te bekijken. Er is nog steeds een bloembollenbedrijf op Veldzicht gevestigd, waar u kunt zien hoe het er vroeger en tegenwoordig aan toe gaat in de bloembollenteelt. Ook is er aandacht voor de natuur: op het erf naast de boerderij zijn hagen en vogelbosjes en kan een wandeling worden gemaakt.

Plaats een review

In de buurt gevonden

Space Expo (7.0/10.0)1.2km
Noordwijk Zh - Keplerlaan 3
Niet van deze wereldDe ruimte lijkt zo ver weg, maar Space Expo brengt haar heel dichtbij. Europa’s eerste ruimtevaarttentoonstelling is dan ook niet van deze wereld! Raketten, de maanlander, het Internationale Space Station, kunstmanen: ze worden werkelijkheid in Noordwijk. Je vindt er zelfs een...meer...
Bijzonderheden: Museum voor kinderen, Museum voor volwassenen, Rondleidingen, ...
Soort museum: Techniek museum
 
 
Spinozamuseum(9.6/10.0)2.6km
Rijnsburg - Spinozalaan 29
 
 
Genootschap Oud Rijnsburg(8.8/10.0)2.9km
Rijnsburg - Oude Vlietweg 6
Bijzonderheden: Verzameling
Soort museum: Archeologische, Klooster, Museum
 
 
Natuurcentrum Jan Verwey(7.8/10.0)3km
Noordwijk Zh - Weteringkade 27
 
 
Katwijks Museum(8.6/10.0)3.2km
Katwijk ZH - Voorstraat 46
Bijzonderheden: Monumentendag, Openbaar, Overzichtstentoonstelling, ...
Soort museum: Kunst, Natuur, Schilderijen, ...
 
 
Museum Noordwijk(8.2/10.0)3.4km
Noordwijk Zh - Jan Kroonsplein 4
Het museum Oud-Noordwijk is gevestigd in een fraai behouden gebleven, 400 jaar oude binnenduinse hoeve. Het pand dat onder monumentenzorg valt heeft eerst als visserswoning gediend en is later verbouwd tot boerderij. Het museum geeft een goed tijdsbeeld van het Noordwijk rond de vorige eeuwwisseling...meer...
 
 

Plaatsen in de buurt

Katwijk Zh - Leiden - Leiderdorp - Lisse - Lisserbroek - Noordwijkerhout - Oegstgeest - Rijnsburg - Sassenheim - Wassenaar
Museum Gids is onderdeel van Xind-Media - Privacy verklaring - FAQ - Aanmelden - Contact