Zoek rond postcode

U bevindt zich hier:    
Museum Joure

Museum Joure

7.7 / 10.0
(2 stemmen)
Geelgietersstraat 1-11
8501CA Joure
Nederland

Toon telefoonnummer, website en email adres...
Telefoon: (+31) 0513412283
Fax: (+31) 0513419653
Website:
E-mail adres: Stuur een berichtinfo@museumjoure.nl
52.967895.797275
2 3.8918918918919 2 7.7
Gemiddelde waardering uit 2 stemmen

Bedrijfsomschrijving

Museum Joure is meer dan u verwacht: een veelzijdig binnen- en buitenmuseum

Joure ligt te midden van de Friese meren met in het centrum het dynamische Museum Joure, dat bestaat uit 9 panden omringd door water en een prachtige tuin. Binnen zijn beelden van Rob Cerneüs te zien, die aangeraakt mogen worden. In de tuin kan de bezoeker schommelen en genieten van het schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl. Er zijn werkplaatsen met Jouster klokken, zilver, koper en collecties op het gebied van koffie, thee, tabak en natuur. Zelf een boekenlegger drukken kan in de drukkerij. In juli en augustus demonstreren elke donderdagmiddag oud-werknemers hun vakmanschap. Kortom beleef Museum Joure.
De gebouwen met hun collecties

De geschiedenis van Museum Joure is nauw verweven met Douwe Egberts, gevestigd in Joure sinds 1753. In het voormalig pakhuis van de firma zijn prachtige koffie- en theepotten, theebussen en bijzondere kop en schotels te zien. Een voorbeeld is de snorrekop, waarbij de snor van de heren droog blijft tijdens het drinken. Er is een kopje, dat twee oren heeft, zodat het beter vastgehouden kan worden en er niet gemorst wordt, de trembleuse. Kleine, maar o zo fijne trekpotjes in allerlei vormen wachten op u. In het Ambachtengebouw tikken klokken aan de wand. Zilveren en bakkersobjecten zijn hier ook nog te zien. In de turfgestookte oven van de bakkerijafdeling is op een scherm te zien hoe de bakker vroeger brood en banket maakte. De jonge Menno Bentveld interviewt de bakker.
Tenslotte wordt in de Geelgieterij getoond hoe koper wordt gegoten en hier prachtige producten uit ontstaan. In de drukkerij komen de oude machines vaak tot leven door de inzet van de vrijwillige drukkers. Voor de liefhebbers van koperen Douwe Egberts geschenken is de authentieke koperslagerij van Dijkstra uit Sneek ingericht in het Kadehuis. In het geboortehuis van Egbert Douwes, de vader van Douwe Egberts, zijn bedsteden te zien. Deze zijn zo klein, omdat de mensen vroeger bang waren om rechtuit te liggen. Ze sliepen liever half liggend.
Natuur

Op de natuurafdeling is ook van alles te zien. Vogels met hun eieren en dieren die in Joure en omgeving voorkomen. Bovendien is er een tijdelijke vlindertentoonstelling ingericht. In de tuin staat  een insectenhotel, waar menig dier onderdak vindt.  
Schommelnetwerk in de museumtuin

Tot 1 november is het schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl uit Naarden weer te gebruiken. In het netwerk zijn de schommels zodanig met elkaar verbonden dat de ene schommel invloed uitoefent op de andere. Dit leidt steeds weer, nu al voor het vierde jaar, tot ongekende hilariteit. Kinderen en ouderen hebben veel lol. Voor de romantische bezoeker zijn er deinende ergonomisch verantwoorde tweepersoonsschommels. Ook bij het sfeervolle Koffie- en Theehuis in de tuin van Pand 99, waar eens Douwe Egberts koffie brandde, hangt een ambachtelijk gemaakte schommel waar veel gebruik van gemaakt wordt.

DemonstratiesElke donderdagmiddag in juli en augustus zijn er demonstraties van vakmensen (drukkers, theepakker, koffiebrander, klokkenmaker, koperslager, zilversmid )in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur. Ruik de geur van inkt en vers gebrande koffie. Hoor het hameren van koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theezakjesmachine. Deze zomer wordt op 6 augustus het beensnij-ambacht gedemonstreerd. Prachtige beeldjes zijn het resultaat. Voor het programma zie www.museumjoure.nl
Te gast bij damast uit de Jouster kast

In een oude kast, gemaakt door een Jouster meubelmaker eind 19e eeuw, ligt een klein deel van de linnengoedverzameling van textieldeskundige Tine Oosterbaan. Op donderdagmiddag 23 juli en 27 augustus komt het damast uit de kast 13.30 tot 16.30 uur in de Voorsalon van Pand 99, onderdeel van Museum Joure. Mevrouw Oosterbaan vertelt over het gebruik van het tafelgoed, verschillen in materiaal en andere interessante zaken. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige patronen, die goed te zien zijn, als het damast glad gestreken in het licht op tafel ligt. Mensen mogen tafelgoed uit eigen bezit meenemen. Tine Oosterbaan geeft hier graag informatie over. Pand 99 ligt aan de Midstraat 99; de Voorsalon is gelijk rechts. De entree is gratis. Voor meer informatie Tine Oosterbaan (0513-410591).

Beeldhouwer Rob Cerneüs Tot en met 20 september 2009 staan in Museum Joure imponerende beelden van beeldhouwer Rob Cerneüs uit Monnickendam. De expositie werd officieel geopend door Ed Nijpels op 13 juni 2009.
Rob Cerneüs, geboren op 31 mei 1943 in Amsterdam, begon op 14-jarige leeftijd oude materialen aan elkaar te lassen. Het bezwaar van oude materialen was de vormvastheid; er waren weinig mogelijkheden om de vormen zelf in de hand te nemen. Cerneüs ondernam een zoektocht naar een eigen stijl naast een baan als leraar op een technische school.
Het beeldhouwen zit hem in het bloed. Zijn bronzen beelden zijn te vinden in talrijke gemeenten. In zijn geboorteplaats staan in de Jordaan Manke Nelis en Johnnie Meijer, gemaakt in 2005. Hij is zich later gaan toeleggen op het werken met brons en steen. Vanaf 1991 wijdt hij zich volledig aan het beeldhouwen. Het steeds terugkerende element in zijn werk is onderlinge warmte en tederheid.
Het pittoreske plaatsje Monnickendam is al jaren zijn thuisbasis.Wie langs de Tonnesteeg komt, passeert zijn fraaie, door hemzelf gerestaureerde atelier. De deur staat altijd open, Cerneüs is bepaald geen voorstander van het kunstenaarschap vanuit een ivoren toren. Iedereen is welkom en mag de fijne kneepjes van zijn creatieve ambacht bekijken. In zijn visie is kunst een geestelijke verrijking voor iedereen.
Rob Cerneüs maakt beelden om te voelen, aan te raken. Hij vertelt graag over zijn werk. Tijdens de expositie geeft hij op de kade van Museum Joure twee demonstraties beeldhouwen. Deze vinden plaats op donderdag 16 juli en donderdag 20 augustus van 13.30 tot 16.30 uur.
Koffie- en Theehuis

Een heerlijk kopje Douwe Egberts koffie kan gedronken worden in Pand 99 in de voormalige tuinkamer met aangebouwde serre. Er is een terras in de tuin, waar een kastanje als natuurlijke parasol dient. Het pand staat aan de drukke winkelstraat van Joure, de Midstraat, terwijl het in de tuin van het pand opvallend rustig is.
Lekker snoepen in museumwinkel De Witte Os

Het winkeltje De Witte Os aan de Midstraat 97 ontvangt jaarlijks veel bezoekers. De entree is gratis. De bezoeker waant zich even terug in de tijd. Versgebrande koffie, losse soorten thee, polkabrokken, zoethout, anijs en vele andere waren worden hier verkocht. Alles zorgvuldig verpakt in puntzakjes door de medewerksters van De Witte Os. De inrichting van de winkel, blauwe balken, kalken muren en de houten vloer, geeft nog steeds een indruk van hoe het er vroeger uitzag. In 1871 kocht de firma Wed. Douwe Egberts Zoon het pand aan als grossierswinkel voor koloniale waren.  
Informatie

Voor groepen is Museum Joure uitermate geschikt. Er zijn meerdere arrangementen mogelijk. Voor minder valide mensen is het museum toegankelijk.
Gratis parkeerruimte is vlakbij het museum en de museumwinkel.

Open:
di t/m vr 10.00 – 17.00 uur
za t/m ma 14.00 – 17.00 uurBezoekadres: Geelgietersstraat 1 – 11 en Midstraat 97 en 99. T: (0513) 412283
E: info@museumjoure.nl

I: www.museumjoure.nl

Kenmerken

Betalingsmogelijkheden:
contant
op rekening
Bijzonderheden:
Doe museum
Museum voor gezinnen
Museum voor kinderen
Museum voor volwassenen
Rondleidingen
Tentoonstellingen
koffie
klokken
thee
koper
zilver
meubelen
ambachtelijk vakmanschap
Douwe Egberts
Geelgieterij
hedendaagse kunst
authentiek industrieel museumcomplex
insektenhotel
Friese staartklok
Friese stoelklok
drukkerij
Grafisch Kabinet
bakkerij
koperslagerij
kopergieterij
Keverling
Geopend op:
Dinsdag
Donderdag
Maandag
di t/m vr: 10-17 uur
za t/m zo 14-17 uur
Gesloten: 1e paaasdag, 1e pinksterdag 4e donderdag in september
Gesloten 1e kerstdag Nieuwjaarsdag
Vrijdag
Woensdag
Zaterdag
Zondag
Soort museum:
Museum in cultuurhistorie
Museum in de historie
Techniek museum
historie Douwe Egberts

Reviews

Plaats een review
|
Museum voor iedereen
Zeer gevarieerd, goed verzorgd museum. Voor elk wel wat te zien en beleven, ze hebben zelfs in verschillende leeftijds categorieeen een puzzelspeurtocht, houdt je kinderen leuk bezig en zo letten ze beter op. Het leukste vonden ze de natuurafdeling, de schommels in de tuin en dat ze een boekenlegger mochten drukken.
Zeer uitgebreid, sfeervol, netjes onderhouden, puzzelspeurtocht, veelzijdig.
trap naar bakkerijmuseum.
Waardering:
4.0 8.0
|
Leuk
Leuk dagje uit. Wel grappig om te zien, de kopergieterij en dat soort dingen
Genoeg te zien
Waardering:
4.0 8.0

Plaats een review

In de buurt gevonden

Puzzelmuseum Joure(8.6/10.0)2.4km
Joure - De Brekken 6-13
Bijzonderheden: Kunstenaar, Programma, Workshops, ...
Soort museum: Museum, Tentoonstelling
 
 
de Kameleon Ervarium(8.4/10.0)8.1km
Terherne - Buorren 43
 
 
Museum Willem van Haren(7.6/10.0)8.6km
Heerenveen - Minckelersstraat 11
Soort museum: Museum
 
 
Landbouwwerktuigen museum(6.0/10.0)10.4km
Akkrum - Meskenwier 2
 
 
Aldheidskeamer Uldrik Bottema(10.0/10.0)11km
Aldeboarn - Waechstege 1
 
 
Museum Belvédre(8.0/10.0)11km
Heerenveen - Oranje Nassaulaan 12
Bijzonderheden: Concerten, Openbaar, Tentoonstellingen, ...
Soort museum: Beelden, Natuur, Schilderijen, ...
 
 

Plaatsen in de buurt

Akkrum - Aldeboarn - Grou - Heerenveen - Lemmer - Sloten Fr - Sneek - Terherne - Tijnje - Wolvega
Museum Gids is onderdeel van Xind-Media - Privacy verklaring - FAQ - Aanmelden - Contact