Zoek rond postcode

Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof

7.7 / 10.0
(3 stemmen)
Vrijthof 18
6211LD Maastricht
Nederland

Toon telefoonnummer, website en email adres...
Telefoon: (+31) 0433211327
Website:
E-mail adres: Stuur een berichtinfo@museumaanhetvrijthof.nl
50.8488015.68893
3 3.875 7.7
Gemiddelde waardering uit 3 stemmen

Bedrijfsomschrijving

Het monumentale zestiende-eeuwse ‘Spaans Gouvernement’ aan het Vrijthof (het logeeradres van Karel V, koning van Spanje en hertog van Brabant) en het achtergelegen achttiende-eeuwse woonhuis aan de Papenstraat vormen samen met de verbindende nieuwbouw Museum aan het Vrijthof. Dankzij een grootscheepse verbouwing in 2011/2012, naar ontwerp van Rob Brouwers (SATIJNPlus Architecten), is de museale ruimte verdrievoudigd. Daarnaast is er ruimte voor de museumwinkel en het sfeervolle Grand Café Maastricht Soiron. De koppeling van de twee rijksmonumenten met behulp van nieuwbouw heeft geresulteerd in een spectaculaire synergie tussen middeleeuwse en hedendaagse architectuur.

Luchtkussens
In het oog springend is het transparante luchtkussendak waarmee de grote cour is overdekt. De opblaasbare overkapping, bestaande uit twee lagen kunststof en een lichte stalen constructie, laat het daglicht royaal binnenstromen. Hierdoor blijft het 'buitenkarakter' van de cour optimaal gehandhaafd. De constructie staat geheel op zichzelf en tast de twee monumenten niet aan.

Een stijlkamer op 'naaldhakken'
Op de eerste verdieping is een open verbinding gecreëerd tussen beide monumenten. Via twee translucente glazen loopbruggen en de sprankelende glazen 'juwelenkist op naaldhakken' tussen beide steekt de bezoeker de cour over. De glazen box biedt onderdak aan de achttiende eeuwse betimmering, die de basis is van de stijlkamer in Régènce-stijl.

Nieuwe poort
Niet alleen achter de voorgevel is het museum rigoureus veranderd, ook de voorgevel zelf heeft een belangrijke verandering ondergaan. In de voorgevel is een grote poort aangebracht die de entree vormt tot het museum. Net als de oorspronkelijke koetspoort, die tot in de late achttiende eeuw heeft bestaan, leidt deze nieuwe poort de bezoeker direct naar het hart van het complex: de overdekte cour. De poort, die een gastvrij gebaar maakt naar het Vrijthof en de stad Maastricht, is door kunstenaar Appie Drielsma van twee bronzen reliëfs voorzien.

Made in Maastricht
Het centrale thema van Museum aan het Vrijthof is 500 jaar Made in Maastricht; 500 jaar creativiteit en ondernemerschap. Aan de hand van authentieke verhalen en de tastbare herinneringen aan vijf eeuwen kunstnijverheid en maakindustrie wordt de geschiedenis van de culturele identiteit van de stad Maastricht verteld en gevisualiseerd. Zo vertelt de 17-jarige Sophie von Willdegg haar verhaal over het leven-op-stand in Maastricht in 1784 temidden van achttiende-eeuwse zilveren voorwerpen voor op de salon- en eettafel, eikenhouten ruiterpistolen, vitrinekasten en fraaie uurwerken met gegraveerde cijferplaten. Ook spreekt Victor de Stuers zijn zorgen uit over de sloop van eeuwenoude monumenten ten behoeve van de oprukkende industrie, temidden van de prachtig gedecoreerde negentiende-eeuwse serviezen uit de fabrieken van Petrus Regout. De bezoeker wordt dankzij eigentijdse getuigen als Sophie von Willdeg (1784) en Victor de Stuers (1873), maar ook Juan Cristóbal Calvete d’Estrella (1550) en Johann III Bernouilli (1786), zelf als het ware getuige van de geschiedenis. De reflecties van deze getuigen op de gebeurtenissen en omstandigheden van hun tijd brengen de tijdsgeest tot uitdrukking en laten ook de bezoeker reflecteren op de geschiedenis.

Terug in de tijd
De bezoeker begint aan een reis door 500 jaar Made in Maastricht in het recente verleden. Hij wordt van kamer naar kamer door de tijd geleid, parallel aan de geschiedenis van de gebouwen. In omgekeerde chronologie, terug in de tijd dus. Van de twintigste-eeuwse kunstnijverheid, via het negentiende-eeuwse Maastricht in transitie, naar de cruciale Franse Tijd en de Verlichting in het laatachttiende-eeuwse achterhuis, de bloei van het artisanaat tijdens de nadagen van het ancien régime en vervolgens terug naar de Brabantse zaal op de eerste verdieping van het zestiende-eeuwse, voormalige Spaans Gouvernement.

‘In een oud huis valt altijd te luisteren’
Het museum wil als het ware de gesprekken hoorbaar en hier en daar ook zichtbaar maken die ooit in deze ruimten gevoerd zijn of zouden kunnen zijn. Een fragment uit ‘The Family Reunion’ van T.S. Eliot, dat in het entreeportaal van het museum te lezen valt, is hiervoor de inspiratiebron geweest. Elke bezoeker krijgt een RFID-chip (Radio Frequency Identification) mee. Door middel van deze chip ‘traceert’ het museum waar de bezoeker zich in het gebouw bevindt en in welke taal hij wil worden toegesproken. Het gebouw reageert op de aanwezigheid van de bezoeker: verlichting die aan- en uitgaat, stemmen die tot je spreken en projecties die verschijnen en weer verdwijnen. De bezoekers hoeven geen handelingen te verrichten om de veranderingen in gang te zetten. De techniek wordt aangestuurd via WiFi en maakt op een subtiele, onzichtbare manier oude tijden zichtbaar én hoorbaar.

Kenmerken

Betalingsmogelijkheden:
PIN
Bijzonderheden:
Achtergrondinformatie
Arrangementen
Bezichtigen
Dagattractie
Evenementen
Feesten
Groepsbezoek
Lezingen
Modern
Monumentendag
Museum voor gezinnen
Museum voor volwassenen
Museumkaart
Museumwinkel
Openbaar
Programma
Reserveren
Restaurant
Rondleidingen
Tentoonstellingen
Zaalverhuur
Geopend op:
Dinsdag
Donderdag
10.00 - 18.00 uur
Vrijdag
Woensdag
Zaterdag
Zondag
Soort museum:
Kunst
Museum
Museum in cultuurhistorie
Museum in de historie
Schilderijen
Schilderkunst
Streekmuseum
Tentoonstelling

Plaats een review

In de buurt gevonden

Spaans Gouvernement(8.2/10.0)0km
Maastricht - Vrijthof 18
 
 
St Servaas(8.4/10.0)0.2km
Maastricht - Keizer Karelplein 6
 
 
Historische Drukkerij(6.6/10.0)0.4km
Maastricht - Jodenstraat 22
 
 
Derlon Museum Kelder(7.6/10.0)0.4km
Maastricht - Plankstraat 21
 
 
Bisschopsmolen(8.0/10.0)0.4km
Maastricht - Stenenbrug 1
Bijzonderheden: Arrangementen, Bezichtigen, Bier, ...
Soort museum: Beelden, Kunst, Natuur
 
 
Natuurhistorisch Museum(8.6/10.0)0.5km
Maastricht - De Bosquetplein 6-7
Bijzonderheden: Atelier, Bier, Lezingen, ...
Soort museum: Botanicus, Kunst, Natuur, ...
 
 

Plaatsen in de buurt

Cadier En Keer - Elsloo Fr - Heerlen - Hoensbroek - Meerssen - Simpelveld - Sittard - Vaals - Valkenburg Lb - Wijlre
Museum Gids is onderdeel van Xind-Media - Privacy verklaring - FAQ - Aanmelden - Contact